Infarkt av Catarina Kent

Infarkt av Catarina Kent är utgiven av Visto Förlag. Boken är inspirerad av verkliga händelser där kampen mellan hjärnan och hjärtat ställs på sin spets. Johanna dejtar på Match och träffar män som inte riktigt håller vad de lovar i profilen. När Martin dyker upp på en dejt ändras allt. Johanna blir förälskad och de inleder en relation. Martin är öppen med att han är bipolär, vilket visar sig bli en utmaning för förhållandet. Boken är en kärleksroman där Johanna tänjer på sina gränser för kärleken och lustens skull. Jag kände stundtals för att hoppa in i handlingen och dra Johanna därifrån! Tack för boken Catarina och Visto Förlag!

Johanna dejtar på Match och träffar män som inte riktigt håller vad de lovar i profilen. När Martin dyker upp på en dejt förändras allt. Johanna blir förälskad och de inleder en relation. Redan från början är Martin öppen med att han är bipolär och det är något som påverkar hans liv dagligen. Martins svängningar i humör och hur han behandlar både sig själv och Johanna blir en utmaning för förhållandet. Det blir en kamp mellan hjärnan och hjärtat där lusten blir en betydande del. Johanna tänjer mer och mer på sina gränser för att få förhållandet att fungera och flera gånger funderar hon på om det är värt det.

Boken är inspirerad av verkliga händelser och det märks då det finns detaljer som beskriver både livet som bipolär och hur det är att leva med någon som har sjukdomen. Det är lätt att sätta sig in i hur svårt och jobbigt det måste vara som närstående, att förhålla sig till svängningar i humör och stämning hos en person som är bipolär. Stundtals ville jag bara hoppa in i handlingen och dra Johanna därifrån, få henne att förstå hur självutplånande situationen blev för henne.

Martins ovilja att medicinera enligt läkarnas råd är något som jag funderade på. Martin i boken och flera med honom tar inte mediciner eftersom de tycker att de inte blir sig själva då. Forskningen kring utvecklingen av mediciner känns extra viktig med tanke på att det är så.

Enligt Karolinska Institutet är det ca 20 000 som är registrerade med bipolär sjukdom. Om man sedan räknar med alla som finns runt om, familj och vänner, blir det många som påverkas. Fortfarande finns det många fördomar och stigman kring sjukdomen och en bok som Infarkt är ett bra sätt att belysa svårigheterna det kan leda till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *