Den store konstnären av Emmy Abrahamson & Hanna Jedvik

Den store konstnären av Emmy Abrahamson & Hanna Jedvik är utgiven av Albert Bonniers Förlag. Niki Falc är en berömd konstnär som hyllas av hela Sveriges kulturelit. Han begår oväntat självmord och Sveriges Radio ska göra en podd om honom. Ann Ek på SR Malmö och Esti Przybyszewski på SR Göteborg är båda radiojournalister med ambitioner. De får uppdraget tillsammans och deras olika personligheter och ambitioner krockar rejält. De stöter på svårigheter när de ska intervjua Nikis stora och brokiga familj. Ann och Esti börjar undra hur Nikis liv egentligen sett ut. Det är en annorlunda bok som känns nyskapande med en blandning av humor och spänning som jag tycker väldigt mycket om. Tack för boken Emmy, Hanna och Albert Bonniers Förlag!

Niki Falc eller Niklas Falkström som han egentligen heter är en berömd konstnär som hyllas av hela Sveriges kulturelit. Han begår oväntat självmord i sitt hem på Österlen. Sveriges Radio ska göra en podd om Nikis liv. Ann Ek på SR Malmö och Esti Przybyszewski på SR Göteborg är båda radiojournalister med ambitioner och de får uppdraget tillsammans. Deras olika personligheter och ambitioner krockar rejält. Ann är gift och har tre barn och hennes liv är ofta ett kaos. Esti lever själv, är organiserad men med en mörk framtoning. De stöter på svårigheter när de ska intervjua Nikis stora och brokiga familj. Det de får reda på spretar åt olika håll. Ann och Esti börjar undra hur Nikis liv egentligen sett ut.

Det är en annorlunda bok som känns nyskapande med en blandning av humor och spänning som jag tycker väldigt mycket om. Ann och Esti berättar historien växelvis utifrån sitt perspektiv vilket gör att det blir många komiska iakttagelser. Läsaren får också en insyn i missförstånd och tankar som är både elaka och överraskande. Det finns flera minnesvärda karaktärer i boken och Ur-Bengt är en av mina favoriter som finns i bakgrunden men ändå alltid där.

Även om boken innehåller mycket humor har den flera allvarsamma ämnen inbakade i handlingen. Det som går som en röd tråd är hur anseende påverkar människor på olika sätt. Nikis upphöjdhet påverkade både honom och alla i hans omgivning vilket gjorde att hemligheter, intriger och avund frodades. Jag funderade också på de många kvinnorna i boken och hur svårt flera av dem har att få erkännande och synas för sina prestationer. Det är såklart en aldrig sinande källa till diskussioner varför kvinnor bedöms eller behandlas annorlunda än män som utför samma sak.

Slutet i boken var väldigt oväntat och det allra sista är en cliffhanger som bådar gott inför fortsättningen av serien om Ann och Esti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *