Gryning. Falsk. av Lou Berg

Gryning. Falsk. av Lou Berg är utgiven av Piratförlaget. Jag lyssnade på ljudboken som Ellen Jelinek läser. Nea Hallgren är lärare på Konstfack. Hon har kommit sin duktiga konststudent Nadezhda nära och snart är det dags för den stora avslutande utställningen för eleverna. Nea blir kontaktad som expert av polisen för att titta på en beslagtagen tavla av den ryske konstnären Ivan Botkin. När Neas man hamnar i klorna på kriminella på grund av en spelskuld ställs hela tillvaron på ända. Jag tycker att det här är en nyskapande och otroligt spännande bok. Handlingen drar in mig i moraliska dilemman och funderingar kring hur långt jag skulle kunna gå för att skydda de jag älskar.

Nea Hallgren är lärare på Konstfack. Hon är en omtyckt lärare som utmanar och uppmuntrar sina elever. Nadezhda är en duktig konststudent och Nea har kommit henne nära. När Nadezha tvivlade på sin förmåga var Nea till stort stöd. Snart är det dags för den stora avslutande utställningen för eleverna och det är mycket arbete både för elever och lärare. Nea blir kontaktad som expert av polisen för att titta på en beslagtagen tavla av den ryske konstnären Ivan Botkin. Frågan är om tavlan är falsk eller äkta. När Neas man hamnar i klorna på kriminella på grund av en spelskuld ställs hela tillvaron på ända.

Bakom pseudonymen Lou Berg finns författarna Tiina Nevala och Henrik Karlsson. Tina är född 1970 i Falun men är uppvuxen i Borlänge. Hon har finska föräldrar och pratar en del finska. Tiina har arbetat i förlagsvärlden sedan 2001. Henrik är född 1979 i Kristianstad. Han halkade av en slump in i förlagsbranschen efter studierna. Tiina och Henrik träffades genom jobbet och började skriva tillsammans. Pseudonymen Lou Berg används när de skriver spänningsromaner.

Jag lyssnade på ljudboken som Ellen Jelinek läser. Boken var lättlyssnad och jag fastnade direkt. Jag tycker att det här är en nyskapande och otroligt spännande bok. De kvinnliga huvudkaraktärerna är intressanta dels för hur de är som personer men också utifrån vilken roll de spelar i spänningsdelen i boken. Konstvärlden är en fascinerande värld även utan brott. Det är en ovanlig twist att Nea är den som är handlingskraftig när det gäller mannens spelskulder och hur de ska lösas. Jag tänkte mycket på att Nea och Nadezha motvilligt hamnar i brottsliga handlingar men de känner en viss njutning i att lyckas samtidigt som de är rädda. Kanske är det så fler känner som blir indragna i den kriminella världen?!

Handlingen drar in mig i moraliska dilemman och funderingar kring hur långt jag skulle kunna gå för att skydda de jag älskar. Nea och Nadezha lever vanliga liv men hamnar i ovanliga situationer vilket spetsar till frågeställningen. Det ska bli spännande att läsa/lyssna på fortsättningen Och skuggan faller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *