Födelsedagen av Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt

Födelsedagen av Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt är utgiven av Bokförlaget Forum. Jag lyssnade på ljudboken som Gunilla Leining läser. Ted von Engen och fästmön Pernilla Johansson förbereder Samuels sjuårsdag. Samuel är Teds och hans exfru Frida von Engens son. Frida leder den välkända talkshowen Frida-y. Hon är också mycket aktiv på sociala medier. Pernilla var tidigare Fridas studioman, det var så hon träffade Ted. Pernilla är höggravid med sitt och Teds gemensamma barn och slitningarna i relationerna är många. När de tre vuxna går till Samuels rum, i det av Frida arkitektritade huset, är sängen tom. Det finns så många obehagliga inslag i den här boken att jag ryser och förfäras medan jag maniskt lyssnar vidare.

Ted von Engen och fästmön Pernilla Johansson förbereder Samuels sjuårsdag. Det är kanske trots allt mest Pernilla som förbereder den! Samuel är Teds och hans exfru Frida von Engens son. Frida leder den välkända talkshowen Frida-y. Hon är också mycket aktiv på sociala medier där hon frispråkigt berättar om skilsmässan från Ted. Hon är noga med att förmedla att det var Ted som ville skiljas. Pernilla var tidigare Fridas studioman, det var så hon träffade Ted. Pernilla är höggravid med sitt och Teds gemensamma barn och slitningarna i relationerna är många. Även Teds pappa bidrar till slitningarna genom att ta Fridas parti. Födelsedagen ska firas i det av Frida arkitektritade huset. Huset är ett av alla trätoämnen i den komplicerade vardagen som har uppstått. När de tre vuxna går till Samuels rum är sängen tom.

Boken är den första Sofie och Carina skriver tillsammans. Författarna har beskrivit att födelsedagar väcker starka känslor hos dem och då menar de inte glada känslor. De åkte till Grekland för att börja skriva på boken. Filmrättigheterna såldes innan boken var klar och nu hoppas jag att tv-serien snart blir verklighet. Födelsedagen är den första i en serie om journalisten Frida von Engen.

Jag lyssnade på ljudboken som Gunilla Leining läser. Det finns så många obehagliga inslag i den här boken att jag ryser och förfäras medan jag maniskt lyssnar vidare. Självklart är det varje förälders mardröm att ens barn försvinner och det är det som genomsyrar handlingen. Men utöver det är det framförallt relationerna jag fastnar i. De mest infekterade och framträdande relationerna är de mellan Ted, Pernilla och Frida. Jag blir helt utmattad bara jag tänker på hur de lever. Alla känslor finns med; svartsjuka, förakt, ilska och rädsla men även glädje och kärlek. Att vara barn i alla dessa känslor bland de vuxna måste vara fruktansvärt vilket gestaltas på ett bra sätt genom Samuel.

Jag tänkte också en hel del på hur relationer uppstår genom sociala medier och kändisskap. Både Sofie och Carina måste ha stor erfarenhet av detta vilket jag tycker jag ser att de använder sig av i handlingen. Den beundran och upphöjdhet som följare och publik uttrycker kan uppenbarligen gå över styr på många sätt, vilket gestaltas målande i boken. Samtidigt beskrivs också att det finns mycket hat och avundsjuka som framförs utan en tanke på mottagaren.

Att skriva en bok som utspelar sig under ett dygn och är så spännande som Födelsedagen, är en konst i sig så det var verkligen en lyckad semester i Grekland som resulterade i en bladvändarbok, eller i mitt fall en stäcklyssningsbok. Nästa bok i serien heter Långfredagen och den har precis kommit ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *