Jag ser dig av Yrsa Sigurðardóttir

Jag ser dig av Yrsa Sigurðardóttir är utgiven av HarperCollins Nordic. Boken är den första delen i Yrsas nya serie Svart is. Handlingen utspelar sig på Island, i den avskilt belägna fjorden Hvalfjörður. Bonden Karl har inte sett sina grannar på ett tag och går därför över till deras hus. Han ser fotspår i snön men ingen öppnar när han knackar. När han tagit sig in i huset möts han av en fasansfull syn och han kontaktar polisen direkt. Poliserna Týr och Karólína och rättsmedicinaren Iðunn kallas dit för att utreda det fruktansvärda brottet. En obehaglig, krypande känsla infann sig när jag läste. Det diffusa men ändå reella hotet skakade om och låg kvar när jag la ner boken. Familjehemligheter och ren ondska blandas i en deckare i en fantastisk miljö. Tack för boken Yrsa och HarperCollins Nordic!

Handlingen utspelar sig på Island, i den avskilt belägna fjorden Hvalfjörður, norr om Reykjavik. Bonden Karl har inte sett sina grannar på ett tag och går därför över till deras hus. Om familjen som bor där är på semester borde de berättat det eftersom de har djur som då behöver ses till. Karl ser fotspår i snön men ingen öppnar när han knackar. När han tagit sig in i huset möts han av en fasansfull syn, familjen har blivit brutalt mördade. Han kontaktar polisen direkt. Poliserna Týr och Karólína och rättsmedicinaren Iðunn kallas dit för att utreda det fruktansvärda brottet.

Yrsa Sigurðardóttir är utbildad civilingenjör. Hon började skriva barnböcker och senare blev det även kriminalromaner. Hon är nu en av Nordens mest hyllade deckarförfattare. För sin bokserie om Huldar och Freyja har Sigurðardóttir tilldelats bland annat The Blood Drop (Islands största deckarpris).

Jag ser dig är den första delen i Yrsas nya serie Svart is. En obehaglig, krypande känsla infann sig när jag läste. Handlingen beskriver parallellt vad som hände tidigare och vad som händer efter att morden upptäckts. Jag visste vad som skulle hända men hoppades ändå på ett annat slut.

Det diffusa men ändå reella hotet skakade om och låg kvar när jag la ner boken. Jag tänkte mig in i handlingen, att dörrar plötsligt skulle vara öppna eller att saker mystiskt försvinner hemma hos mig, och det gick kalla kårar längs ryggraden. Några gånger ville jag bara skrika åt familjen och assistenten Sóldis att göra något, springa därifrån. Familjehemligheter och ren ondska blandas i en deckare i en fantastisk miljö. Island har för mig en mystisk och sagolik aura med sin natur och de gamla sagorna och jag njöt av att vara i den miljön. Det ska bli spännande att läsa nästa del i Svart is -serien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *