Andas av Joyce Carol Oates

Andas av Joyce Carol Oates är utgiven av HarperCollins Nordic. De äkta makarna Michaela och Gerard flyttar till Santa Tierra, New Mexico för att arbeta. Gerard insjuknar i lunginflammation och Michaela åker mellan sjukhussängen och kursen hon håller i, en självbiografi-workshop. Gerard blir sjukare och sjukare och Michaela står inför faktum att hon kommer att bli änka vid 37 års ålder. Språket och berättandet känns igen från andra böcker av Joyce Carol Oates och det följer en rytm som jag vaggas in i. Det är en bok om stor kärlek som blir avgrundsdjup sorg och en galenskap utöver det vanliga. Demoner, gudar och miljö skapar en parallell värld där allt syns vara något annat än vad det är. Jag tycker Andas är den bästa boken jag har läst av Joyce Carol Oates. Tack för boken HarperCollins Nordic!

De äkta makarna Michaela och Gerard flyttar till Santa Tierra, New Mexico för att arbeta. Gerard är känd i de akademiska kretsarna och Michaela avgudar honom. Kort efter ankomsten insjuknar Gerard i lunginflammation. Michaela åker mellan sjukhussängen och kursen hon håller i, en självbiografi-workshop. Hon bor i huset som det var tänkt att de båda två skulle få njuta av. Gerard blir sjukare och sjukare och Michaela står inför faktum att hon kommer att bli änka vid 37 års ålder.

Joyce Carol Oates föddes 1938 i staten New York. Hon debuterade som författare 1963 och har publicerat ett stort antal romaner, novellsamlingar, skådespel, essäer, poesi och kritik. Jag läste i en artikel att hennes största skicklighet ligger i att skildra ögonblick då ambition och önskningar kolliderar med verkligheten och jag kan bara hålla med. Joyce Carol Oates finns ständigt med i spekulationerna kring Nobelpriset i litteratur.

Språket och berättandet känns igen från andra böcker av Joyce Carol Oates och det följer en rytm som jag vaggas in i. Jag tycker om att läsa hennes böcker och stanna upp och fundera på vad jag just läst, flera gånger.

Andas är en bok om stor kärlek som blir avgrundsdjup sorg och en galenskap utöver det vanliga. Michaelas känslor i händelseförloppet är stora och hennes förnekande när det gäller Gerards sjukdomsförlopp är rörande och skrämmande.

Demoner, gudar och miljö skapar en parallell värld där allt syns vara något annat än vad det är. Jag tycker om inslagen om ursprungsbefolkningen och deras gamla platser och traditioner. Det är spännande att lära sig om demonerna och jag blir nyfiken och vill lära mig mer. Jag förstår verkligen att Michaela blev vettskrämd i huset med statyer av demoner som Ishtikini. och Skli. Jag tycker Andas är den bästa boken jag har läst av Joyce Carol Oates. Det är något som fastnar och stannar kvar extra länge hos mig efter att jag läst den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *