Midnattsblot av Camilla Sten

Midnattsblot av Camilla Sten är utgiven av Rabén & Sjögren. Det är den andra delen i Järvhögatrilogin och den är skriven för unga vuxna. Jag älskar omslaget där titeln har förhöjda bokstäver både på framsidan och på ryggen. Insidan av pärmarna är i svart papper med textur som får mig att tänka på gamla böcker. Dessutom är bilden på framsidan otroligt vacker. Förutom det fysiska med boken är innehållet otroligt spännande, mystiskt, drabbande och omtumlande. Tack Rabén & Sjögren för boken!

Midnattsblot är fortsättningen på Bergtagen i Järvhögatrilogin. Orten Järvhöga har så smått börjat bli som vanligt efter händelsen då en elev från Järvhöga Läroverk först försvunnit och sedan återfunnits i skogen. Det finns dock något som fortfarande lockar med skogen. Julia har svårt att glömma sina upplevelser i skogen och har svårt att hitta någon att prata med det om. Samtidigt känner hon oro för sin mamma som inte är sig själv. Emil som var med Julia i skogen då Markus, eleven från Järvhöga Läroverk, försvann börjar uppmärksamma ett förändrat beteende hos Markus. Det mystiska i skogen finns kvar och det vill något.

Jag har inte läst Bergtagen men jag kände att det gick bra att läsa Midnattsblot ändå. Jag fick klart för mig vad det var som hade hänt i förra boken. Boken är skriven för unga vuxna men jag tycker den fungerar utmärkt som vuxenbok också. Jag sögs in i handlingen och håret reste sig i nacken i vissa delar och jag blev oväntat känslosam när Julias hemsituation blev till ett mardrömsscenario. Den här boken får in så många bra saker i handlingen; hur det är att ta steget in i vuxenlivet, sexualitet, identitet, tankar kring liv och död, grupptryck och vad verklig vänskap är. Jag skulle kunna fylla på med fler viktiga infallsvinklar och det här är en bok som skulle fungera riktigt bra som gemensam läsning och diskussionsunderlag för unga vuxna, från 15 år och uppåt. Men alla vuxna, låt inte kategoriseringen göra att ni missar en riktigt bra bok! Den är spännande, mystisk, drabbande och omtumlande. Förutom handlingen älskar jag att hålla boken i min hand. Bilden på framsidan är otroligt vacker, titeln på framsidan är i upphöjd skrift precis som på ryggen och sidorna på insidan av pärmarna är i svart papper med struktur som jag inte kan sluta känna på och som får mig att tänka på gamla böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *